HET FENOMEEN ‘SUSHI’! (MET TIPS VOOR BEGINNERS)

Als meisje uit een pittoresk Limburgs dorpje, liep ik misschien een klein beetje achter trends aan. Dingen die in de rest van Nederland al lang en breed hip waren hadden Limburg nog niet bereikt. Toen ik dan ook in Breda ben gaan wonen heb ik er veel bijgeleerd. Zo ook het fenomeen ‘Sushi’.

Verslaafd

Inmiddels ben ik bijna Japans als het om Sushi eten gaat. Ik ben er aan verslaafd en zo erg dat ik andere mensen als een soort missionaris wil overtuigen van het sushi-geloof. Zo rond het einde van de maand (als de stufi binnen is). Ga ik met mijn studiegenootjes naar Sumo in Breda. Een all you can eat sushi-restaurant. Want als je verslaafd bent aan sushi dan wil je eten zonder limiet.

Venlo

Geloof het of niet, het fenomeen sushi heeft zowaar ook Venlo bereikt. Ook Venlo heeft inmiddels haar eigen all-you-can-eat-sushi restaurant. Voor mij was het dus tijd om mijn gezin te overtuigen van een voor hun compleet onbekende fenomeen. Althans dat is niet helemaal waar. 2 zussen hadden er al ervaring mee en zijn net zo’n fan als ik. Moeder en andere zus hadden het nog nooit geprobeerd.

Om andere zus mee te krijgen was al een heel gedoe. Andere zus moet namelijk al kotsen bij de geur van vis. En ja sushi bestaat toch grotendeels uit rauwe vis. Maar die slimme Japanners die hier in Nederland restaurants beginnen hebben er meteen heel veel gefrituurde gerechten en vlees aan toegevoegd. Dus andere zus heeft de hele avond genoten van haar beefrolletjes, mini-loempia’s, aardappelschijfjes en stukjes kip.

Moeder stond wel open voor het proberen van vis maar had een ander probleem. U raadt het al! De stokjes. Elke keer als ze eindelijk dat stukje sushi tussen haar stokjes geklemd had, viel het stukje sushi net voor ze het in haar mond wilde steken tussen haar stokjes uit, precies in de sojasaus natuurlijk. Hello tsunami van sojasaus over de tafel.

Tips

Omdat ik zelf ook beginner ben geweest heb ik besloten om jullie wat tips mee geven, want zo ben ik. Komen ze:

  1. Oefen met de stokjes, maar accepteer dat je nou eenmaal een westerling bent die het vingerspitsen-gevoel van met stokjes eten nou eenmaal niet heeft. Dus vraag ook mes en vork. Zo kun je het met stokjes proberen maar als het niet lukt hoef je niet te huilen en kan je gewoon je vork pakken. Gemiddeld heb je 5 sushi-restaurant bezoeken nodig om vlekkeloos (letterlijk;) met stokjes te kunnen eten.
  2. Doe makkelijke kleding aan. All-you-can-eat, zou eigenlijk moeten heten. ‘Net iets more than all you can eat. Je eet namelijk altijd meer dan dat je eigenlijk op kan. Met makkelijke kleding past er gewoon wat meer in. Dus laat die maatje-te-klein-broek voor het sushi-avontuur even in de kast hangen. Een andere optie is om je broek los te doen tijdens het eten. Zorg wel dat je een iets langer shirt aan hebt zodat niemand dit ziet.
  3. Neem een bakje mee in je tas. De regel bij all-you-can-eat restaurants is namelijk dat je niks mag laten liggen omdat je dan moet betalen. Gierig als we zijn willen we natuurlijk niet extra betalen. Als je dus iets besteld wat achteraf niet zo lekker is of wat je achteraf echt niet meer op kan kun je dit in een bakje doen en het thuis weggooien. Je zou ook nog express iets meer kunnen bestellen en dit mee naar huis nemen zodat je de volgende dag ook nog kan genieten van sushi.

Mocht je de tips in praktijk willen brengen maar geen partner in crime kunnen vinden. Be my guest! (ik ben ook te boeken om vrienden/familie te bekeren tot het sushi-geloof)

britt@bwritten.nl

Site Footer

Site gebouwd door Prosix B.V.