Leijp bij Ariana Grande… Dat verzin je niet.

Het was vrijdag en ik had nog niks gepland voor vanavond. Ik zag op Twitter dat Ariana Grande die avond in deZiggodome zou spelen. En ik dacht: als dorpsmeisje in de grote stad kan ik daar gewoon naar toe vandaag. Dus kaartje gekocht via Ticketswap en zo ging Britt op pad naar de Ziggodome.

In de metro stapten er steeds meer kleurrijk geklede huisvrouwen met kortpittige kapsels in. Ik vond het nogal apart dat Ariana Grande blijkbaar erg in de smaak viel bij de koffietijdkijker. Maar toen ik bij Bijlmer ArenA uitstapte bleek dat ook niet het geval te zijn. De Toppers stonden in de ArenA. Voor de huisvrouwen van Nederland dus het ultieme moment om ‘helemaal uit het plaatje te gaan’ met de dames van de kook- of boekenclub. Maar goed, terug naar Ariana.

Ik liep de Ziggodome binnen en de geur van popcorn en suikerspin kwam me tegemoet. Waarschijnlijk wordtAriana gesponsord door een tandarts. Ik zocht mijn plaatsje en keek eens goed om me heen. Het voorprogramma was net afgelopen dus het was redelijk rustig in de zaal. Ik wist dat Ariana populair was bij jongeren iets jonger dan ik. Maar dit waren geen jongeren, dit waren kinderen. Ik checkte mijn kaartje, nee geen K3, er stond echt Ariana Grande. Per vier kinderen zat een vader of moeder op zijn of haar telefoon te spelen. Ik was dit keer de oudste die moedwillig een kaartje had gekocht, bij Bob Dylan was ik de jongste.

Ik raakte aan de praat met twee meiden achter me, 16 en 17 jaar oud. Het waren echte Arianators maar zeker ook fan van One Direction, 5 Seconds of Summer en Cody Simpson. Ze reisden dus regelmatig af naar Amsterdam om deze artiesten te bezoeken. Mijn eerste vraag was: Hoe betaal je dat? Een meisje gaf toe dat ze vaak met de creditcard van haar vader kaartjes kocht en dat hij vaak vergat het geld terug te vragen. Handige tip, dat ga ik ook eens proberen. Wat mij ook verbaasde is dat ze vertelden dat ze soms school skipten om in de rij te gaan liggen om vooraan te staan. Ook gingen ze regelmatig naar het Amstel Hotel om daar een glimp op te vangen van hun idolen.

Fan zijn is dus toch wel veranderd. Ik was vroeger enorm fan van Britney Spears. Maar als je in Limburg woont dan is naar een concert gaan al een hele uitdaging qua reistijd. Mijn ouders zouden een hartverzakking krijgen als ik school zou skippen om voor het Amstel Hotel te gaan staan. Trouwens, ik kwam toen niet eens op het idee om voor haar hotel te gaan wachten. Tegenwoordig wordt elke stap die een celebrity zet gedeeld onder de fanbase via social media.

ariana-grande


De zaal liep langzaam vol en de spanning steeg. Ariana zou elk moment het podium betreden. Het viel me op dat iedereen kattenoortjes droeg, de meiden achter me vertelden me dat dit hét kenmerkt van Ariana is. En dat er speciaal voor deze show kattenoortjes verkocht werden die onderdeel waren van de lichtshow. Het was me sowieso al opgevallen dat Ariana flink veel geld verdiend met de merchandise. Deze kattenoortjes kosten namelijk maar liefst 20 euro per stuk en een leuke sweater van de tour maar liefst 80 euro.

Het licht dimde en ik wist niet wat me overkwam. Een letterlijk oorverdovend geschreeuw volgende. Ik dacht heel even dat er brand uit brak, maar de band bleek het podium te betreden. Ik wist dat ik wat geschreeuw kon verwachten maar dit sloeg echt alles. De eerste klanken van ‘Bang Bang’ klonken en ineens was ze daar. 1.52 groot inclusief kattenoortjes en hoge laarzen. Ariana Grande.

Het podium, de lichtshow en het geluid waren indrukwekkend. Vanaf het eerste moment is het duidelijk dat Miss Grande hartstikke live zingt. De kids om me heen zingen uit volle borst mee met al haar muziek. Terwijl ik moet concluderen dat ik toch echt alleen haar grootste hits ken. Ik ben wel onder de indruk van haar vocale kwaliteiten. Jammer alleen dat ze geen achtergrondzangeressen heeft en de achtergrondstemmen van een bandje komen.

Ariana krijgt de hele Ziggodome stil met het nummer Tatooed Heart. Het valt me op dat veel van haar nummers ook rapstukjes bevatten, de rappers verschijnen achter haar op het scherm terwijl Ariana heupwiegend over het podium loopt. Een tikkeltje gênant wel, dat ze steeds moet wachten tot die rappers uitgerapt zijn voordat ze verder kan met de show. Het jongetje voor me van een jaar of 7 wordt het allemaal iets teveel. Hij vraagt huilend aan z’n moeder om oordopjes. Dat is goed te begrijpen want Ariana roept ongeveer 4 keer per minuut: ‘Amsterdam, Make Some Noise.’ Als de Ziggodome is uitgeschreeuwd herhaalt ze 27 keer achter elkaar: ‘AmsterDAHMMM.’ Niet echt origineel, wellicht kan ik haar speeches schrijven voor de volgende tour. Oja en als je dit leest Ariana, meid je hoeft niet elke 5 seconden je haar goed te doen. In principe ga ik er vanuit dat jouw kapper het goed vast gezet heeft.

Ik zing stiekem mee met Break Free en Problem en kijk op mijn klok. 10 uur, de show is afgelopen. Ik ben er stil van, een toplichtshow met een ijzersterke zangeres. Ik loop naar buiten met een piep in mijn oor alsof ik op de muziekboxen van Thunderdome geslapen heb. Buiten staan alle ouders in de regen hun kroost op te wachten. Ik loop ondertussen door naar het metrostation. In de metro besluit ik me alvast in te gaan luisteren voor het volgende concert dat ik ga bezoeken komende zaterdag. Ik schrik me dood. Mark Knopfler klinkt maar aan een kant van mijn oortjes. Ik denk 30 seconden lang dat ik een rechtszaak moet aanspannen tegen Ariana Grande omdat ik aan één oor doof ben geworden. Maar dan realiseer ik me dat mijn oortjes gewoon aan een kant kapot zijn.

britt@bwritten.nl

Site Footer

Site gebouwd door Prosix B.V.